Fillimi | Aktuale | Ja profesionet më të paguara në vend

Ja profesionet më të paguara në vend

Madhësia: Decrease font Enlarge font
image

Personeli mjekësor, informaticientët, administrata shtetërore dhe hotelierët mbeten profesionet më të paguara në vend. Nga 500 deri më 1000 euro e më shumë janë pagat mujore që marrin punonjësit e këtyre sferave

Shkup, 27 qershor - Të gjithë e dimë sa dhe prej ku përfitojmë, por shpesh mbi ne qëndron në ajër pyetja nëse në krahasim me profesionet e tjera, fitimi jonë është i madh ose i vogël. Prandaj, Enti Shtetëror i Statistikës ka bërë një raport preliminar ku ka prezantuar disa nga profesione aktuale në Maqedoni, me fitimin e tyre real.
Së pari për administratën shtetërore. Nëse jeni të punësuar në cilëndo prej institucioneve që janë pjesë e shtetit dhe të cilat normalisht paguhen nga buxheti, atëherë me siguri keni pagë mujore prej më shumë se 20 mijë denarëve. Para së gjithash, varet nga vendi i punës dhe nga koha, gjegjësisht vitet e stazhit. Në fillim të karrierës, në administratën shtetërore zakonisht marrin rrogë prej mesatarisht 12 deri në 15 mijë denarë. Me rritjen e obligimeve dhe viteve të kaluara në punë, fitohet 20 deri në 24 mijë denarë. Nëse jeni udhëheqës në ndonjë institucion, drejtor ose anëtar i organeve më të larta, rroga arrin mbi 30.000 denarë.
Më aktualët dhe më të kërkuarit për momentin në Maqedoni, janë informaticientët. Kur e fillojnë karrierën, zakonisht paguhen prej 200 deri në 300 euro, që më vonë - të ardhurat e tyre të rriten deri në 500 euro. Përparësia, të cilën ata e kanë është se lehtë mund të formojnë firmë me numër të vogël të të të punësuarve, janë të nevojshme vetëm kontaktet me subjektet e tjera juridike, me të cilët do të kishin bashkëpunuar. E tërë puna zakonisht përbëhet me punën në kompjuter, është lehtë të gjenden lokale përkatëse dhe me atë ata, të cilët formojnë kompani të re informatike që të vijnë deri tek të hyrat më të mëdha.
 
Inxhinierët elektro dhe teknik
Elektro-inxhinierët dhe inxhinierët e makinerisë gjithashtu janë profesione të kërkuara që për fillim paguhen me nga rreth 200 euro. Zakonisht, këta njerëz janë të punësuar në kompani më të mëdha, në të cilat vlerësohet mundi dhe avancimi i vazhdueshëm. Edhe pse vlerësohen si fakultete “të rënda”, avancimi dhe gjetja e vendit përkatës të punës për këto kuadro është më e rëndë. Avancimi sjell rrogë më të madhe, deri në 450 euro. Është e vështirë që kompanitë e pavarura, të reja dhe të vogla në këto fusha - të depërtojnë në treg, por nuk është e pamundur të mbijetojnë, sepse edhe një pjesë e këtyre kuadrove me lloj të këtillë të arsimit vendosen për një hap të tillë.
Inxhinierët e ndërtimtarisë dhe arkitektët janë profesione, të cilat për momentin përjetojnë ekspansion. Por, fakt është se çdoherë do të paraqitet nevoja për ndërtime të reja ose modifikim të të vjetrave. Gjithashtu, pjesa që i kushtohet interierit të brendshëm është fushë që tek ne tani ka filluar të zhvillohet. Për shkak të gjithë kësaj, këto profesione do të jenë të kërkuara një kohë të gjatë, por pak më vonë. Fitimi në të cilin mund të llogarisin këto kuadro nuk mund të definohet lehtë në ndonjë kornizë, por aspak nuk është e vogël. Megjithatë, të krijuarit e emrit, të punuarit me kualitet dhe mundësitë e klientëve, shumica e projekteve e definojnë fitimin, thuajse asnjëherë nuk është më e vogël se 1000 euro.
 
Mjekët mbeten të parët
Zejet e “bukura”, siç janë parukierët, makiazherët, stilistët, dizajnerët e modës e arrijnë ekspansionin e tyre, dhe mirë paguhet puna e tyre. Për fatin e tyre, nuk u mungon klientela në Maqedoni, por sërish emri dhe mënyra e tyre e punës e bën dallimin mes tyre. Kështu që ata, më të popullarizuarit kanë fitim të pastër prej 200 deri në 400 euro mesatarisht për vetëm një projekt, derisa të tjerët për shumën e njëjtë - duhet të punojnë tërë muajin. Megjithatë, edhe ata japin mund dhe prandaj ky fitim aspak nuk duhet të befasojë. Personeli mjekësor, pavarësisht nëse bëhet fjalë për mjekët, stomatologët, ose farmaceutët, fitojnë shumë. Fitimi i tyre mesatar është prej 1.000 deri në 3.000 euro, varësisht nga kualiteti i punës, numri i pacientëve dhe krijimi i brendit nga emri i tyre. Tek ne, në zhvillim e sipër është mjekësia private, ku mundi i këtyre profesionistëve vlerësohet edhe më shumë në të holla. Specialistët në fusha të caktuara, varësisht nga nevoja e atij kuadri, marrin paga edhe më të mëdha se sa të theksuarat më herët. Personat, të cilët janë në profesionet juridike dhe ekonomike, siç janë noterët, avokatët, përmbaruesit, kontabilistët, menaxherët, analistët, brokerët kanë fitime të mira mujore. Fitimi i tyre fillon me minimum 500 euro, por mund të arrijë shifra edhe më të mëdha. Këto profesione janë specifike sipas individualizmit që ata e kanë., me fitimin e pavazhdueshëm dhe jokonstant të njëjtë. Megjithatë, i vogël është numri i njerëzve të aftë të jenë bartës të këtyre funksioneve, ndërsa të gjithë të tjerët, të cilët janë pjesë e profesioneve juridike dhe ekonomike, ndërsa janë vetëm personel shoqërues, pagat i kanë mesatarisht prej 250 eurove.
 
Hotelierët para marketeve dhe tregjeve
Hoteleria, megjithatë e përjeton bumin e saj - vazhdimisht jemi nëpër kafiteri dhe dalim nëpër objekte hotelerie. Prandaj, fitimi i tyre është i madh. Vlerësimet thonë se pasi të mbulohen të gjitha harxhimet, pronarëve të objekteve hotelerike u mbesin nga rreth 2.500 euro fitim i pastër mujor. Kuptohet, numri është mesatare në nivel të shtetit, që do të thotë se ndokund fitimi është shumë më e lartë, ndërsa ndokund tjetër në shuarje të objekteve të hotelerisë. Minimarketet, të cilat zhvillohen në nivel të biznesit familjar mund të shuhen, por vetëm për shkak të punës së papërgjegjshme. Për ndryshe, sjellin fitim që një familje mesatare do të ishte e kënaqur dhe do t’i kishte mbuluar nevojat e tyre të tërësishme. Lë hapësirë për fitime edhe nga burime të tjera, ndërsa njëkohësisht paraqet mënyrë të realizohet fitim mesatar mujor prej 700 eurove.
Njerëzit, të cilët shesin në tregje realizojnë fitime prej 500 deri në 600 euro në muaj, por ajo asnjëherë nuk është e vazhdueshme dhe e sigurt. Plus asaj i shtohet edhe mundi i tërësishëm dhe puna që të vihet deri tek ajo, pastaj edhe udhëtimet e shpeshta dhe nervozat për shkak të plasmanit të pasiguruar të prodhimeve. Njerëzit të cilët e kanë bujqësinë si mjet ekzistimi më së shpeshti edhe në mënyrë familjare merren me të. (Z.V./KOHA)

Votoni këtë tekst
0

Subscribe to comments feed Komente (0 dërguar):

gjithsej: | shfaqen:

Dërgoni komentin comment

Shkruani kodin e fotos:

  • email Email mikut
  • print Verzioni print
  • Plain text Tekst i thjeshtë
Tjera ngaAktuale
Previous
image
70 për qind e veturave mbi 15 vjet të vjetra
Të dhënat zyrtare të Entit Shtetëror të Statistikës (ESHS) tregojnë se 70 për qind e qytetarëve të Maqedonisë vitin e kaluar kanë regjistruar vetura që janë më të vjetra se 15 vite, gjegjësisht mbi 249.408 vetura mbajnë datën e prodhimit të vitit 2001, ndërsa brenda pesë viteve të fundit numri i veturave të reja kap shifrën prej 20.432 makina, që është 7 për qind ...
image
"Lajkamobajl" filloi me punë në Maqedoni
Operatori ndërkombëtar celular virtual "Lajkamobajl" (Lycamobile) sot kumtoi se starton me punë në Maqedoni. "Lajkamobajl" në tregun telekomunikues të Maqedonisë do të operojë me prefiksin 079....
image
Fshati i 12 hoxhallarëve
Një nga hoxhallarët e lindur në këtë fshat, është edhe Mevludin Arsllani, përveç se drejton Medresenë e Zagrebit, është edhe funksionar i lartë i Bashkësisë Islame të Kroacisë. Përkushtimi ndaj fesë për imamin e Tateshit të Epërm ka rezultuar dobiprurës për këtë lokalitet, sepse ka sjellë më shumë harmoni dhe solidaritet te banorët e këtij fshati...
image
Dibra ishte dhe mbetet vatër e kombit dhe fesë
Myftinia e Dibrës, vitin e kaluar, me rastin e Muajit të bekuar të Ramazanit, në një iftar të madh grumbulloi tre kryetarët e bashkësive islame...
image
Kombet e Bashkuara Artistike
E filluar më datë 24 qershor, Kolonia Artistike “Kombet e Bashkuara Artistike” e organizuar nga Shoqata e Artistëve të Artit Figurativ “Draodacum”, me rastin e...
image
Një qytet i hapur dhe mikpritës
Struga, si një qytet i hapur dhe pa paragjykime, është bërë vendbanim për shumë familje si nga brenda Maqedonisë ashtu dhe jashtë saj, të cilët falë profesioneve dhe bizneseve të tyre kanë gjetur rehatinë në qytetin bregliqenas ...
image
Në dhomë freskët, jashtë pengesë për tjerët
Në shumë objekte të tilla afariste ose banesore, janë vendosur kondicionerët e ajrit për të freskuar mjediset e qëndrimit. Por, pajisjet e tilla edhe pse janë të dobishme në një formë, paraqesin problem për qytetarët e rrethit, pasi pje­sa e jashtme e tyre që shfry­të­zohet për qarkullimin e ajrit vazhdimisht spërkat pija uji...
image
Plan-programe të përbashkëta
Lëndët e historisë, gjuhës dhe letërsisë, gjeografisë, muzikës që mësojnë nxënësit shqiptarë në Maqedoni, duhet të përshtaten me planet dhe  programet mësimore të shtetit shqiptarë....
image
Më shumë mjete për FSSHM
Kryetari i Qeverisë së Maqedonisë, Emil Dimitriev ka qenë për vizitë në Fondin për Sigurim Shëndetësor të Maqedonisë (FSSHM);, si pjesë e vizitave të rregullta...
image
Hajndëll të mërkurën vjen në Shkup
Deputeti gjerman për krizën në vend Johanes Hajndëll do të vij të mërkurën në Shkup, ndërsa pas tij pritet që të arrij edhe zëvendës ndihmës...
image
Sugareski: Kuvendi moti nuk e kontrollon pushtetin ekzekutiv
Koordinatori i grupit parlamentar të LSDM-së Goran Sugareski sot në konferencë për shtyp i hodhi poshtë akuzat për mospjesëmarrje në seancë kushtuar pyetjeve të deputetëve,...
image
Teatri s’del dot nga podrumi
Rebalanci i buxhetit nuk është një sinjal pozitiv për rikuperimin e kohës së humbur këto vite që prej inaugurimit të punimeve, pasi gjasat që ritmet e punimeve në terren të jenë më dinamike, janë minimale. Edhe pse në pse Ministrinë e Kulturës dhe në drejtorinë e Qendrës së Kulturës në Tetovë pohojnë se ky reduktimin financiar nuk do të ketë pasoja, punimet për objektin akoma janë në fazën e podrumit. Premtimet nga zyrtarët shqiptarë në Kulturë dhe në QKT vazhdojnë sikurse vite me radhë...
image
Pa vullnet për Marrëveshjen e Përzhinos
Për të martën, edhe pse ishte paraparë që në rezidencën e BE-së në lagjen Vodno të Shkupit palët të merreshin vesh për raportimin e balancuar medial gjatë fushatës parazgjedhore dhe më pas të diskutonin për reforma në Agjencinë për Media dhe Servisin publik, takimi u shty për kohë të pacaktuar...
image
Gjimnazi i Sarajit zbut fluksin e dikurshëm në ZLM
Gjimnazi “Zef Lush Makru”, shkollat e mesme të ekonomisë dhe mjekësisë... nuk kishin pamjet e dikurshme të vërshimeve masive të nxënësve, të pritjeve në radhë të gjata dhe tensioneve që krijohen me këtë rast. Situata në dukje ishte më e relaksuar. Por, pavarësisht kësaj, drejtorët raportojnë për “interesim të njëjtë me atë të viteve të kaluara”, ndërsa presin që “regjistrimi i nxënësve të mbyllet që në afatin parë”. I konsiderueshëm ishte edhe numri i nxënësve të paraqitur në gjimnazin e ri të Sarajit ...
image
Biznesi kundër rebalancit
Komuniteti i biznesit shprehet i brengosur se me shkurtimin e investimeve kapitale, sidomos për ndërtimin e korridorit 8 dhe 10, vështirësohet puna e kompanive veçanërisht e atyre që punojnë në projekte infrastrukturore...
Next
Arkivi
first first Qershor, 2016 first first
Di Ma Enj Pr Sht
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30
Arkivi sipas gazetareve
Tag
Ska asnjë tag