Fillimi | Aktuale | Mësimi i matematikës, si në monizëm

Mësimi i matematikës, si në monizëm

Madhësia: Decrease font Enlarge font
image

Metodat e vjetra didaktike, ngarkesa e lëndës së matematikës teori, apo edhe mungesa e kuadrit të profesorëve matematicientë, si dhe paralelet e ngarkuara me nga 30 e më shumë nxënës në klasë, janë disa prej shkaqeve në të cilat profesionistët e fushës shohin arsyet për suksesin e dobët të nxënësve në matematikë. BZHA, sipas zëvendësdrejtoreshës Selmani, punon në identifikimin e shkaqeve, mirëpo nuk dihet se kur do të jenë gati rezultat e atij hulumtimi

Laura PAPRANIKU/KOHA

Shkup, 15 maj
- Tani e disa dekada, Matematika vazhdon të mbetet njëra prej sfidave më të rënda të sistemit arsimor në Maqedoni. Të gjitha analizat e nxjerrin atë si lëndën më të padëshirueshme nga ana e nxënësve edhe atë në të gjitha nivelet e shkollimit. Në përfundim të arsimit të mesëm, rrallë kush e zgjedhë matematikën si lëndë të maturës shtetërore, ose vetëm 15 për qind e tyre (sipas të dhënave për maturën e vitit të kaluar), ndërsa matematika është gjithashtu lënda ku nxënësit tregojnë nivelin më ulët të dijeve në bazë të suksesit të notave. Profesionistët e fushës, thonë se kjo nuk ka të bëjë aspak me inteligjencën e nxënësve, por me një sërë faktorësh të tjerë objektiv, e që kryesisht kanë të bëjnë me metodat e vjetruara didaktike si dhe programet e stërngarkuara të lëndës së matematikës. Janë edhe faktor tjerë të jashtëm, si mbingarkesa e paraleleve me numër të madh nxënësish në klasë apo edhe mungesa perspektive, e cila reflekton në mungesën e kuadrit adekuat, por që gjithsesi sipas matematicientëve, ndikojnë për të krijuar stereotipe negative dhe perceptime të gabueshme se “matematika është lëndë e vështirë për tu mësuar”. “Matematika duhet të pësojë një ndryshim rrënjësor. Ne ende vazhdojmë me tematika të sistemeve të vjetra shkollore, të ish-sistemit socialist i përqendruar në aspektin teorik”, pohon matematicienti Halil Snopçe. Lënda e matematikës, shpjegon më tej ai, meqë është e stërngarkuar në aspektin teorik nuk mundet të përvetësohet nga nxënësit - në masë të gjerë. Për këtë shkak, që në moshë të hershme krijohen boshllëqe të ndryshme, të cilat është vështirë të kompensohen sepse vijnë e thellohen çdo herë e më shumë me kalimin e kohës, tregon ai.

Inxhinierët dhe ekonomistët japin matematikë
Snopçe, profesor në Universitetin e Evropës Juglindore në Tetovë (UEJL) konsideron se shkollat publike kanë nevojë të reformojnë qasjen didaktike, në shembullin e shkollave private. “Duhet të ecet hapave të disa shkollave private, të cilat tentojnë ti japin me tepër karakterin pragmatik. Pra, duke shtuar peshën e aspektin praktik, matematika shumë lehtë mund t’ju shpjegohet nxënësve si lëndë aplikative, me shembuj të thjeshtë dhe konkret. Në këtë mënyrë do të arrijmë ta bëjmë matematikën një lëndë të perceptueshme nga të gjithë”, pohon Snopçe. Këtë mendim e ndan edhe Musa Zuka, këshilltar i lëndës së matematikës në Byrosë për Zhvillimin e Arsimit (BZHA). Problemi, thotë ai, qëndron tek interpretimi i lëndës, sipas praktikave dhe modeleve të vjetra që ofrojnë tekstet shkollore. “BZHA bën vazhdimisht plotësimin dhe ndryshimin e programeve të matematikës sipas metodave të reja, mirëpo kur vjen puna të hartohen libra në bazë të atyre programeve, kjo lihet në duart e njerëzve jo profesionit”, pohon ai. Përveç kësaj, Zuka vëren edhe mungesën e madhe të profesorëve me kualifikim adekuat. Në shkollën e mesme të ekonomisë në Shkup, për shembull, plotëson ai, nuk kemi profesor që ka kryer fakultetin e matematikës.
“Matematikë jep një profesor që ka diplomuar për ekonomi. Kemi edhe shumë shkolla të tjera, ku lëndën e matematikës e japin ose profesor me që ka kryer Fakultetin Pedagogjik ose të cilët janë diplomuar për inxhinieri, informatikë apo diçka tjetër”. Mirëpo, edhe në shkollat ku nuk mungojë profesorët me fakultet matematike, rezultatet janë të dobëta thuajse njësoj si të shkollave, për të cilat flet Zuka. Snopçe, i diplomuan për matematikë në FSHMN të Shkupit, në CV-në e tij numëron disa vite punë edhe në gjimnazin e Gostivarit. Sipas tij, është shumë rëndësishme që të mos harrojmë se në shkollat tona punohet me nga 30 e më tepër nxënës në një klasë. “Matematika është lëndë që kërkon punë interaktive dhe individuale. Në një klasë me 30 nxënës, arsimtari e ka të pamundur ti kontrollojë të gjithë nxënësit dhe të ushtrojë me ta metoda të mësimit interaktiv dhe të punojnë në mënyrë individuale me çdo nxënës. Për këtë arsye, është e pamundur që të priten edhe rezultate të lakmueshme në përvetësimin e njohurive nga lëndë e matematikës, nga një numri i madh i nxënësve në klasë”, sqaron ai.

Në kërkim të shkaqeve

Zëvendësdrejtoresha e BZHA-së, Ajshe Selmani, thotë se punohet në drejtim të identifikimit të arsyeve përse matematika është lënda më e padëshirueshme në Maqedoni.
“Është fakt se nxënësit tregojnë rezultate më të dobëta në lëndën e matematikës dhe se shumica e tyre nuk e zgjedhin këtë lëndë për provimin e maturës shtetërore, prandaj edhe po punojmë për të ndryshuar këtë gjendje”, thotë Selmani. Sipas saj, BZHA është duke bëtë një hulumtim për identifikimin e shkaqeve dhe paralelisht me këtë, për reformimin e lëndës së matematikës. “Në bashkëpunim me USAID-in realizojmë projektin ‘Matematika logjike’ në të gjitha shkollat, e që sipas informatave tona, është pritur mjaft mirë si nga mësimdhënësit ashtu edhe nga nxënësit”, thotë Selmani. Mirëpo, zëvendësdrejtoresha e BZHA-së nuk mund të thotë asgjë konkrete se kur do të jenë gati rezultatet e atij hulumtimi. Për provimin e maturës shtetërore, vitin e kaluar vetëm 2.956 nxënës, ose 16 për qind e numrit të përgjithshëm zgjodhën matematikën si lëndë të dytë të maturës shtetërore. Sivjet ka një tendencë rënie ende më të madhe, pasi rezultatet e viteve të kaluara kanë sugjestionuar nxënësit, që edhe ashtu nuk janë të sigurt në njohuritë nga kjo lëndë. Snopçe, i cila ka qenë personalisht edhe anëtar i Komisionit për përpilimin e testeve të matematikës për maturën shtetërore, për dy vitet e kaluara, është kritik edhe ndaj punës së këtij Komisioni. “Nuk është adekuate mënyra e përpilimit të pyetjeve si dhe e përzgjedhjes së tyre, pasi Komisioni nuk ka arritur të ndërtojë ende një metodologji të përpiktë për këtë punë”, pohon ai. Edhe pse mandati si anëtar i komisioni është katër vjeçar (2010-2014), sivjet Snopçe nuk u thirr të angazhohet në punën e Komisionin që ka përgatitur testet për maturën 2012. “Nuk jam interesuar të marrë vesh përse nuk më thirrën. Për mua nuk është asnjë problem. Dy vitet e kaluara dhashë kontributin tim dhe nuk më vjen aspak keq për punën që kam bërë. Tani, sigurisht nuk kanë më nevojë për nevojitem derisa nuk më thirrën”, shprehet me modesti Snopçe, profesor në UEJL, dikur student absolut i Universitetit të Shkupit.

Votoni këtë tekst
1.25

Subscribe to comments feed Komente (0 dërguar):

gjithsej: | shfaqen:

Dërgoni komentin comment

Shkruani kodin e fotos:

  • email Email mikut
  • print Verzioni print
  • Plain text Tekst i thjeshtë
Tjera ngaAktuale
Previous
image
Nga 5 gushti leje elektronike për qëndrim të përkohshëm të migrantëve në Maqedoni
Nga 5 gushti do të bëhet  regjistrimi elektornik i migrantëve gjatë hyrjes në vend, informuan nga policia kufitare në Gjevgjeli në takimin e sotëm me...
image
Universiteti i ri, një shans i ri
Buxheti i USHT-së është më i vogël se i universiteteve të Manastirit apo Shtipit dhe renditet i katërti për nga volumi në listën e të hollave që ndahen nga arka e shtetit, ndonëse numri i studentëve të USHT është më i madh së në Manastir, apo edhe pak më i vogël sesa në Shtip. Dy vitet e fundit, buxheti i USHT ka lëvizje të vogla, ndërsa Universiteti i Shtipit ka një rritje të ndjeshme të buxhetit. Nga buxheti i shtetit për vitin 2015, arsimi i lartë shqiptar ka përfituar mbi 12 për qind nga shuma e përgjithshme që i dedikohet arsimit ...
image
Edhe 50 ligje pa debat
Në të dyja seancat plenare, asnjë nga deputetët e pranishëm nga radhët e VMRO-së dhe BDI-së nuk u paraqit për të diskutuar rreth 50 ligjeve të paraparë në rend të ditë. Me procedurë të shkurtër u miratua ligji për ndryshime dhe plotësime të ligjeve për siguri të ushqimit, për produkte për mbrojtje të bimëve, për fara dhe fidane, për bimë bujqësore, për veprimtari hotelierike dhe për lëndë të para minerale, ndryshimet dhe plotësimet e ligjeve për tregti......
image
Ballkani s'rrezikohet nga patriotët, por nga qeveritë
Duke iu përgjigjur pyetjeve që kanë të bëjnë me marrëdhëniet e Kosovës me fqinjët, në rastin konkret me Maqedoninë, ai ka lënë të kuptohet se cilësia e tyre varet nga pozita e shqiptarëve në këtë vend. Haradinaj edhe një herë i ka cilësuar si spekulime pretendimet se ai dhe njerëz të tij kanë qenë të implikuar në ngjarjet e nëntë majit në Kumanovë...
image
Gruevski: Kriza ndikoi në ekonomi
Kriza e krijuar politike gjatë muajve të kaluar kishte ndikimin e saj ndaj ekonomisë. Ne u përpoqëm me të gjitha forcat që ky ndikim të...
image
Të arrestuarit nuk flasin pa i parë provat
Siç kanë informuar avokatët e angazhuar për mbrojtjen e të paraburgosurve, të mërkurën dhe të enjten e javës së ardhshme do të përsëritet rasti me të paraburgosurit që gjenden në burgun e Shutkës. Pra, ata janë të vendosur të heshtin ose të mbrohen me heshtje nëse prokurori i rasti nuk do t'u prezantojë provat me të cilat ato akuzohen për terrorizëm dhe për disa vepra të tjera të rënda...
image
Policia e di autorin e rastit tragjik të Gostivarit
Zëdhënësi i policisë rajonale Marjan Josifoski nuk mundi të konfirmon informacionin se i është rënë në gjurmët e autorit që shkrepi armën dhe solli tragjedi në familjen rome të lagjes Fazanari, mirëpo burime panë Stacionit policor të Gostivarit pohojnë se tani më e kanë mësuar identitetin e autorit...
image
Tregtarët me vite presin modernizimin e tregut
Tani më kur Komuna e Çairit e ka miratuar projekt-planin për ndërtimin e tregut të Bit Pazarit, tregtarët presin që kompania administruese e këtij tregu "Skopski Pazar" të fillojë me ndërtimin. Tregtarët shfaqin dyshime se ndërtimi i tregut me vite paralajmërohet, por deri më tani nuk është bërë asgjë konkrete ...
image
Tetovës i nevojitet planifikim i ri urban
Ekspertët e urbanistikës janë të mendimit se shtimi i automjeteve dhe mungesa e parkingjeve janë edhe arsyet kryesore të kaosit në pjesën qendrore të Tetovës. Depërtimi sipas planifikimeve i tre bulevardeve aktuale, por edhe një planifikim i ri urban konsiderohen si zgjidhje e kaosit në Tetovë ...
image
Komuna prish kioskën te plazhi, reagon pronari
Prishjen e kioskës në plazhin e Strugës pronari, Agni Aliu, e konsideron si të porositur, pasi thekson se Komuna s'ka të drejtë ta ndërmarrë një veprim të këtillë kur çështja ende nuk ka marrë epilog gjyqësor. Inspektorati komunal nga ana tjetër thotë se poseduesi i objektit të përkohshëm është paralajmëruar për largimin e objektit ...
image
Skuterët, problem edhe për policinë
Në shumicën e rasteve, motoçikletat dhe me theks të veçantë skuterët drejtohen nga adoleshentë, të cilat thuajse aspak nuk janë të përgatitur dhe pajisur me leje të posaçme për drejtimin e tyre. Krahas motoçikletave personale, shumica e të rinjve deri te motoçikletat vinë duke i marrë me qira për orë të caktuara, nga firma të caktuara të cilat ushtrojnë veprimtarinë e tyre në të zezë...
image
Ndërtohen trotuare dhe rrugica në Pitarnicë
Ndërtimi i trotuareve në të dyja anët e rrugës kryesore të lagjes Pitarnica si dhe shtrimi me bekatona e dy rrugicave, ka qenë arsyeja e...
image
Prokurori special pas 17 gushtit
“Unë shpresoj se palët do të gjejnë një zgjidhje, por nëse është e nevojshme, ne mund të ndihmojë përsëri. Çështja e dytë e rëndësishme është data 20 tetor kur duhet të emërohen dy ministrat e rinj dhe pesë zëvendësministra. Më kritike është për tu zgjidhur Ministri i Punëve të Brendshme”, është shprehur Orav...
image
Ivanov i ka pranuar letrat akreditive të ambasadorëve të Shqipërisë, BeH-së dhe të Lituanisë
Presidenti i Republikës së Maqedonisë, Gjorge Ivanov sot në Ohër i pranoi letrat kredenciale të ambasadorëve të sapoemëruar të Republikës së Shqipërisë, Bosnjë e Hercegovinës...
image
Ndalesa për lëvizje në pyje deri më 5 gusht, dënimet 2.000 euro
Ministria e Bujqësisë, Pylltarisë dhe Ekonomisë së Ujërave (MBPEU) i përkujton qytetarët se ende është në fuqi kufizimi për lëvizje në pyje dhe zonat pyjore. Kufizimi...
Next
Arkivi
first first Gusht, 2015 first first
Di Ma Enj Pr Sht
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
Arkivi sipas gazetareve
Tag
Ska asnjë tag