Fillimi | Aktuale | Shkollat e Çairit, të parat në listë!

Shkollat e Çairit, të parat në listë!

Madhësia: Decrease font Enlarge font
image

Kadri Agushi dhe Muzafer Rexhepi, drejtorët e shkollave që pritet të marrin emrat “Ismail Qemali” dhe “Jashar bej Shkupi”, thonë se kërkesat janë bërë prej para gjashtë viteve. “Nëse nisemi nga ajo që deklaron ministri, do të thotë se jemi në mesin e kërkesave të para që duhet të shqyrtohen, sipas radhës”, shprehen ata. Në MASH, të hënën nuk kishin përgjigje për këtë

Laura PAPRANIKU/KOHA

Shkup, 20 mars -
Do të mbajë ose jo në 100 vjetorin e shpalljes së Pavarësisë emrin “Ismail Qemali” shkolla fillore e lagjes Fushë Topanë në Komunën e Çairit, do të vendosë ministri i Arsimit, Pançe Kralev. Nga një firmë e tij varet nëse kjo shkollë do të ketë rastin të shkruajë historinë e vet në vigjilje të asaj historisë që shënoi një shekull më parë Ismail Qemali. Kadri Agushi, drejtor i shkollës që kërkon të marrë emrin e plakut të Vlorës, është optimist se 100 vjetori i pavarësisë do ta gjejë shkollën me emrin “Ismail Qemali”. Madje, sipas tij, kjo do të ndodhë shumë më herët se data 28 nëntor.

“Nëse jo para përfundimit të këtij viti shkollor, para fillimit të vitit të ardhshëm, në shtator, shkolla me siguri do të ketë emrin e ri”, shprehet drejtori i shkollës që aktualisht mban emrin “Rajko Zhinzifov”. Pavarësisht faktit se në Ministrinë e Arsimit dhe Shkencës janë 257 statute të shkollave që presin përgjigje dhe se në mesin e tyre ka kërkesa të dërguara prej para pesë-gjashtë viteve, drejtori Agushi thotë se kjo nuk përbën asnjë problem. Madje, sipas tij, kërkesa e tyre është në avantazh, nëse merret parasysh deklarata e ministrit se kërkesat do të shqyrtohen sipas radhës. Ministri Kralev, një javë më parë deklaroi se në MASH ka numër të madh kërkesash për statutet e shkollave.

“Kërkesat vijnë në kontinuitet dhe procedurat zgjasin zakonisht. Për rastin e shkollave të Çairit, u krijua një tension në opinion, kurse vetë procedura e shqyrtimit nuk është aq e shpejtë dhe nuk është diçka që mund të mbarojë për afat prej dy-tre apo pesë ditëve”, pohoi ministri. Kërkesat, sikurse nënvizoi ai, ”duhet të presin radhën”. Pikërisht tek radha e sheh përparësinë e kërkesës për emërimin e shkollës me emrin “Ismail Qemali” drejtori Agushi. “Ne e kemi dorëzuar kërkesën para gjashtë viteve, herën e parë, pastaj para katër viteve dhe përsëri tani”, pohon ai. Prandaj, nëse nisemi nga ajo që deklaron ministri, do të thotë se shkolla jonë është në mesin e kërkesave të para që duhet të shqyrtohen, sipas radhës, plotëson ai. Kështu pohon edhe Muzafer Rexhepi, drejtori i shkollës fillore në lagjen “Dyqanxhik” të Komunës së Çairit. Prej këtu është kërkuar që në vend të “Jane Sandanskit” shkolla të merr emrin “Jashar Bej Shkupi”. Drejtori i saj, thotë “e kemi dërguar kërkesën prej para gjashtë viteve, kështu që jemi të parët në radhë”.

Rexhepi, i cili është edhe koordinator i shkollave fillore të Komunës së Çairit, tregon se kërkesat për emrat “Hasan Prishtina” në vend të “Dame Gruev” dhe “Imri Elezi” për “Nikolla Vapcarov” janë dërguar pak më vonë se kërkesat për “Ismail Qemeli” dhe “Jashar bej Shkupi”, mirëpo përsëri janë të moçme. “Nëse jo para gjashtë vjetësh, ato kërkesa janë dërguar para katër viteve, që do të thotë se ka shumë kohë”, shprehet Rexhepi. Ai, gjithashtu është optimist se shkollat do të kenë emrat e rinj, “nëse jo deri në përfundim të këtij viti deri para fillimit të vitit tjetër shkollor - sigurisht”. Në MASH është e pamundur të sigurohen të dhëna se deri te cila kërkesë kanë mbërritur me shqyrtimin, ndërsa nuk janë të qartë as për çështjen e radhës. “Kërkesat janë kërkesa dhe nuk i ndajmë në të reja dhe të vjetra”, shprehet zëdhënësi Goran Galevski. Lidhur me atë nëse do t’ju jepet përparësi kërkesave të katër shkollave fillore të Komunës së Çairit nisur nga koha e dorëzimit të tyre prej para gjashtë viteve, Galevski tha se do të përgjigjej për këtë pasi ta pyeste ministrin. Rastësisht ose jo, katër shkollat e Çairit e kanë gdhirë të hënën pa pllakat e “vjetra”. Drejtorët thonë se nuk i ka larguar askush, por se kanë rënë vetvetiu. “S’kemi se çfarë të bëjmë. Pllakat kanë rënë vetë. Janë rrëzuar, si duket të ndihmuara pak edhe nga ndryshimi i temperaturave”, pohon Agushi, kurse ngjashëm shprehet edhe Rexhepi. As njëri dhe as tjetri nuk planifikojnë që t’i rikthejnë sërish plakat e vjetra me emrat “Rajko Zhinzifov” dhe “Jane Sandanski”. Nuk do të bëjmë dy herë punë, shprehet Rexhepi, ndërsa thekson se shkollat janë në pritje të pllakave me emrat e rinj. “Ato emra tanimë janë të ndryshuar. Prindërit, kolegjiumet dhe këshillat e shkollave janë përcaktuara për emrat që do t’i mbajnë. Në Komunën e Çairit është sjellë vendimi, ndërsa janë zgjidhur në favor të emrave të rinj edhe kontestet me institucionet e vetëqeverisjes lokale. Statutet janë dërguar në MASH dhe presim që të njëjtat të firmosen nga ministri”, deklaron ai. Në ndërkohë, në Komunën e Çairit kanë nisur përgatitjet për sigurimin e pllakave të shkollave me mbishkrime të reja, pasi e llogarisin për “punë të kryer” pagëzimin e shkollave me emra të personaliteteve shqiptare. Më 26 janar të këtij viti, Këshilli Komunal i kësaj komune solli vendimet për emërimin e shkollave me emrat e personaliteteve shqiptare, me shumicë votash dhe duke respektuar parimin e Badenterit, respektivisht shumicën e votave nga grupi i këshilltarëve të etnitetit joshumicë.

Votoni këtë tekst
5.00

Subscribe to comments feed Komente (0 dërguar):

gjithsej: | shfaqen:

Dërgoni komentin comment

Shkruani kodin e fotos:

  • email Email mikut
  • print Verzioni print
  • Plain text Tekst i thjeshtë
Tjera ngaAktuale
Previous
image
“Bombat” ndalohen me Ligj
Shumica parlamentare VMRO dhe BDI ka propozuar ligj të ri në Parlament për ndalimin e publikimit të audio incizimeve nga bisedat e përgjuara. Me këtë...
image
Fluks refugjatësh edhe gjatë dimrit
Që nga fillimi i vitit e deri më tani në Maqedoni kanë hyrë rreth 200 mijë refugjatë dhe emigrantë, kurse vendi ka kapacitet të ballafaqohet me 5000. Edhe pse ditëve të fundit është zvogëluar fluksi, Kryqi i Kuq dhe UNHCR paralajmërojnë se ardhja e refugjatëve do të vazhdojë edhe gjatë dimrit...
image
"Çernodrimski" nxjerr sekretet e teatrit
Themelimi i seksionit të Dramës Maqedonase në Teatrin e Tetovës ka kaluar në heshtje prej disa muajsh, duke mos u bërë publik lajmi për nisjen e funksionimit të tij me punësimin e vetëm dy aktorëve. Surprizën do ta prishë premiera e shfaqjes së parë, që do të ngjitet në skenë në fillim të muajit të ardhshëm, ku janë angazhuar edhe aktorë nga teatro të tjera për realizimin e saj. Arsyet nuk janë të qarta, ndërsa sipas drejtorit Aziri, "kështu përmbushen nevojat e publikut dhe krijohen baraspesha me seksionet e dramës që hapen në qytete të tjera" ...
image
MASH nuk heq dorë nga Akademia, pedagogët kundërshtojnë
Gjylimsere Kasapi, e cila është edhe anëtare e Senatit të Universitetit "Kirili dhe Metodi" në Shkup, është e sigurt se formimi i Akademisë së Mësuesve do të bëjë duplifikimin e institucioneve dhe do të paraqet sistem paralel të edukimit dhe përgatitjes së mësimdhënësve. "Do të jemi po ne ato profesorë që do të kyçemi në atë Akademi", vëren Kasapi. Por nuk mendon kështu ministri Ademi. "Akademia nuk do të prodhojë mësues, vetëm do ti licencojë", siguron ai ...
image
Nëntë ekipe mobile për mbështetjen e emigrantëve
Kryqi i Kuq i Maqedonisë në bashkëpunim me Komisariatin e Lartë për refugjatë (UNHCR) në dy vendkalimet kufitare në Gjevgjeli dhe në Tabanoc është kyçur...
image
Nënshkruhet marrëveshja për rrugën Rankovcë-Kriva Pallankë
Në Ministrinë e Financave të martën u nënshkruan marrëveshjet me Bankën Botërore për hua prej 83 milionë euro për realizimin e rrugës Rankovcë-Kriva Pallankë. Ndërtimi...
image
Asani: U bëra target pas emërimit
Thotë se është bërë shkak i sulmeve menjëherë pasi është emëruar në detyrën e re. Vlerëson se caku përfundimtar nuk është ai, por partia BDI, e cila e ka emëruar në postin e zëvendësdrejtorit në DSK. Në bisedë për gazetën KOHA, Arif Asani shpjegon prapavinë e akuzave që po bëhen në adresë të tij, për të cilat thotë se kanë për qëllim të nxijnë rolin e BDI-së në ngjarjet e 9 majit në Kumanovë...
image
Fakulteti i Ndërtimtarisë shënon 66 vjetorin e themelimit
Me rastin e 66 vjetorit të themelimit të Fakultetit të Ndërtimtarisë në Shkup pranë Universitetit “Shën Kirili dhe Metodi”, të martën ndau 42 bursa për...
image
Kodi i bën pikë e pesë partitë
BDI thotë se nuk ka kohë të mjaftueshme që praktikisht të krijohet Listë e re zgjedhore dhe se shqiptarët nuk do të mund të organizoheshin në diasporë siç pritet, kurse edhe VMRO thotë se lista aktuale ekziston dhe nuk ka nevoje për listë të re. Por, nga ana tjetër LSDM kërcënon se pa listë të re nuk shkon në zgjedhje...
image
Të zvogëlohet taksa për muzikë
Të ulen pikët për pagesën e shfrytëzimit të veprave muzikore autoriale në objektet hotelierike prej në katër në dy denarë, ndërsa tarifimi të mos jetë...
image
Ballkani me çerek popullsie më pak
Sipas raportit të Bankës Botërore, rajoni po humb pjesën vitale të re dhe të arsimuar andaj alarmohen shtetet e rajonit të ndërmarrin masa si krijimi i vendeve të punës dhe krijimin e mundësive për të gjeneruar të ardhura në vend me qëllim zbutjen e ikjes së qytetarëve të tyre...
image
Një shqiptar në mesin e 20 bursistëve
Në mesin e 20 bursistëve të përzgjedhur ndodhet vetëm një shqiptar, Agron Bexheti, mirëpo ai vet nuk ishte prezent në ceremoni dhe organizatori tha se kjo ndërlidhet me arsye të tij objektive. Përzgjedhja e bursistëve është bërë nga ana e Ministrisë së Arsimit dhe Shkencës, kurse bursat arrijnë 14.890 euro...
image
Nevzat Bejta zgjidhet kryetar i Shtabit lokal për zgjedhjet e prillit
Në mbledhjen e kryesisë së Bashkimit Demokratik për Integrim (BDI), dega në Gostivar, ku të pranishëm ishin edhe kryetarët e Këshillave vendor dhe funksionarë partiak,...
image
Anulohet zgjedhja e prokurorëve të Janevës
Këshilli për Prokurorë Publik ka anuluar zgjedhjen e Prokurorëve publik special që do të ndihmojnë Prokuroren special, Katica Janeva, në hetimet të lidhura me të...
image
Qyra: Incidenti në Ohër nuk ka të bëjë me mua
Biznesmeni i njohur nga Struga, Mendi Qyra në një prononcim për ‘’KOHA’’, informimin e një pjese të medias në lidhje me incidentin e ndodhur para...
Next
Arkivi
first first Tetor, 2015 first first
Di Ma Enj Pr Sht
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Arkivi sipas gazetareve
Tag
Ska asnjë tag