Fillimi | Aktuale | Dhuna në familje merr hov

Dhuna në familje merr hov

Madhësia: Decrease font Enlarge font
image

Ndryshe në 10 vitet e fundit, rajoni i Pollogut karakterizohet me një rritje të madhe të numrit të rasteve të paraqitura për ushtrimin e dhunës në familje. Edhe pse janë të rrepta sanksionet ligjore ndaj ushtruesve të dhunës, ky fenomen vazhdon të ekzistojë në zonat urbane dhe rurale, krahas aktiviteteve të shumta të institucioneve, shoqatave, forumeve për edukimin e shoqërisë në këtë drejtim

Urim HASIPI/KOHA
Tetovë, 26 janar -
Edhe pse kohëve të fundit flitet gjithnjë e më shumë për dukurinë e dhunës në familje, megjithatë shifrat tregojnë se ka rritje të rasteve të dhunës në familjes dhe padive penale. Nëse në vitin 2009 policia e Tetovës ka regjistruar 47 raste, në vitin 2010 janë regjistruar 48 raste, ndërsa në vitin e kaluar 52. Të paktën kështu flasin shifrat e Sektorit për Punë të Brendshme në Tetovë. “Në vitin 2009 në Tetovë ishin të regjistruara 47 akuza në sferën e dhunës në familje të shkaktuar nga 50 autorë. Shkaqet më të zakonshme të dhunës në familje në vitin 2009 kanë qenë dukuritë negative sociale, çrregullime shumë të rënda mendore të llojeve të ndryshme, marrëdhëniet e çrregulluara në familje, kryesisht si pasojë e vështirësive financiare, alkoolit etj. Në të gjitha këto raste është përdorur forcë fizike, ku viktimat kanë qenë subjekt i abuzimit fizik dhe psikologjik. 23 nga viktimat e dhunës kanë qenë gra, 6 burra dhe 3 fëmijë. Përveç kallëzimeve penale në vitin 2009, u përgatitën edhe 17 kërkesa për fillimin e procedurave penale kundër 19 autorëve si dhe janë regjistruar më shumë se 48 ankesa me elemente të dhunës në familje, të cilat janë zgjidhur me vërejtje me gojë ose me shkrim drejtuar shkelësve”, thotë zëdhënësi i Sektorit për Punë të Brendshme në Tetovë, Marjan Josifovski. Ndërkaq, një vit më vonë, në 2010-ën, në rajonin e Tetovës janë regjistruar gjithsej 48 akuza (29 në Tetovë, dhe 19 në Gostivar) për dhunën në familje, që përfshinte një total prej 50 autorëve. “Shumica e dhunuesve nga këto raste kanë përdorur forcë fizike, ku viktima ka qenë subjekt i abuzimit fizik dhe psikologjik, pasigurisë aktuale, frikës dhe pasigurisë së familjes, si rezultat nga i njëjti fenomen. Numri real i këtyre rasteve është shumë më i madh, por viktimat në të shumtën e rasteve kërkojnë që të bëhet vetëm vërejtje me shkrim ose me gojë ndaj dhunuesve. Përveç kallëzimeve penale në vitin 2010 u përgatitën dhe 31 kërkesa për fillimin e procedurës penale dhe 96 ankesa (46 Tetovë, Gostivar dhe 50) për grindje me elemente të dhunës në familje, të cilat janë zgjidhur me vërejtje me shkrim ose me gojë ndaj kryerësve. Në 90 për qind të rasteve gratë kanë qenë viktimat e dhunës, ndërsa ndihmë nga SPB Tetovë kanë kërkuar edhe prindërit e viktimave, që më parë kanë qenë prezent gjatë ushtrimit të dhunës. Viti 2010 në krahasim me vitet më parë, karakterizohet me faktin se në këtë vit flitet më tepër për dhunën në familje, kur më parë kjo temë ishte e ndaluar në shumë familje”, sqaron Josifovski. Në vitin 2011 në rajonin e Pollogut policia ka regjistruar gjithsej 52 raste të lidhura me dhunën në familje. “Në 33 raste është shkaktuar lëndime trupore tek viktima, ndërsa 12 kanë rrezikuar sigurinë. 51 prej autorëve të këtyre akteve janë burra, ndërsa 5 gra. Mbi gjysma e autorëve, respektivisht 27 prej dhunuesve kanë qenë bashkëshortë, pastaj vijojnë fëmijët, prindërit, ish-bashkëshortët etj. Në 41 raste shkaku i dhunës në familje kanë qenë çrregullimet mendore, ndërsa në 10 rastet tjera alkooli”, deklaroi zëdhënësi i policisë tetovare. Ndryshe, në 10 vitet e fundit, rajoni i Pollogut karakterizohet me një rritje të madhe të numrit të rasteve të paraqitura për ushtrimin e dhunës në familje. Edhe pse janë të rrepta sanksionet ligjore ndaj ushtruesve të dhunës, ky fenomen vazhdon të ekzistojë në zonat urbane dhe rurale, krahas aktiviteteve të shumta të institucioneve, shoqatave, forumeve për edukimin e shoqërisë në këtë drejtim.

Votoni këtë tekst
5.00

Subscribe to comments feed Komente (0 dërguar):

gjithsej: | shfaqen:

Dërgoni komentin comment

Shkruani kodin e fotos:

  • email Email mikut
  • print Verzioni print
  • Plain text Tekst i thjeshtë
Tjera ngaAktuale
Previous
image
Nga 5 gushti leje elektronike për qëndrim të përkohshëm të migrantëve në Maqedoni
Nga 5 gushti do të bëhet  regjistrimi elektornik i migrantëve gjatë hyrjes në vend, informuan nga policia kufitare në Gjevgjeli në takimin e sotëm me...
image
Universiteti i ri, një shans i ri
Buxheti i USHT-së është më i vogël se i universiteteve të Manastirit apo Shtipit dhe renditet i katërti për nga volumi në listën e të hollave që ndahen nga arka e shtetit, ndonëse numri i studentëve të USHT është më i madh së në Manastir, apo edhe pak më i vogël sesa në Shtip. Dy vitet e fundit, buxheti i USHT ka lëvizje të vogla, ndërsa Universiteti i Shtipit ka një rritje të ndjeshme të buxhetit. Nga buxheti i shtetit për vitin 2015, arsimi i lartë shqiptar ka përfituar mbi 12 për qind nga shuma e përgjithshme që i dedikohet arsimit ...
image
Edhe 50 ligje pa debat
Në të dyja seancat plenare, asnjë nga deputetët e pranishëm nga radhët e VMRO-së dhe BDI-së nuk u paraqit për të diskutuar rreth 50 ligjeve të paraparë në rend të ditë. Me procedurë të shkurtër u miratua ligji për ndryshime dhe plotësime të ligjeve për siguri të ushqimit, për produkte për mbrojtje të bimëve, për fara dhe fidane, për bimë bujqësore, për veprimtari hotelierike dhe për lëndë të para minerale, ndryshimet dhe plotësimet e ligjeve për tregti......
image
Ballkani s'rrezikohet nga patriotët, por nga qeveritë
Duke iu përgjigjur pyetjeve që kanë të bëjnë me marrëdhëniet e Kosovës me fqinjët, në rastin konkret me Maqedoninë, ai ka lënë të kuptohet se cilësia e tyre varet nga pozita e shqiptarëve në këtë vend. Haradinaj edhe një herë i ka cilësuar si spekulime pretendimet se ai dhe njerëz të tij kanë qenë të implikuar në ngjarjet e nëntë majit në Kumanovë...
image
Gruevski: Kriza ndikoi në ekonomi
Kriza e krijuar politike gjatë muajve të kaluar kishte ndikimin e saj ndaj ekonomisë. Ne u përpoqëm me të gjitha forcat që ky ndikim të...
image
Të arrestuarit nuk flasin pa i parë provat
Siç kanë informuar avokatët e angazhuar për mbrojtjen e të paraburgosurve, të mërkurën dhe të enjten e javës së ardhshme do të përsëritet rasti me të paraburgosurit që gjenden në burgun e Shutkës. Pra, ata janë të vendosur të heshtin ose të mbrohen me heshtje nëse prokurori i rasti nuk do t'u prezantojë provat me të cilat ato akuzohen për terrorizëm dhe për disa vepra të tjera të rënda...
image
Policia e di autorin e rastit tragjik të Gostivarit
Zëdhënësi i policisë rajonale Marjan Josifoski nuk mundi të konfirmon informacionin se i është rënë në gjurmët e autorit që shkrepi armën dhe solli tragjedi në familjen rome të lagjes Fazanari, mirëpo burime panë Stacionit policor të Gostivarit pohojnë se tani më e kanë mësuar identitetin e autorit...
image
Tregtarët me vite presin modernizimin e tregut
Tani më kur Komuna e Çairit e ka miratuar projekt-planin për ndërtimin e tregut të Bit Pazarit, tregtarët presin që kompania administruese e këtij tregu "Skopski Pazar" të fillojë me ndërtimin. Tregtarët shfaqin dyshime se ndërtimi i tregut me vite paralajmërohet, por deri më tani nuk është bërë asgjë konkrete ...
image
Tetovës i nevojitet planifikim i ri urban
Ekspertët e urbanistikës janë të mendimit se shtimi i automjeteve dhe mungesa e parkingjeve janë edhe arsyet kryesore të kaosit në pjesën qendrore të Tetovës. Depërtimi sipas planifikimeve i tre bulevardeve aktuale, por edhe një planifikim i ri urban konsiderohen si zgjidhje e kaosit në Tetovë ...
image
Komuna prish kioskën te plazhi, reagon pronari
Prishjen e kioskës në plazhin e Strugës pronari, Agni Aliu, e konsideron si të porositur, pasi thekson se Komuna s'ka të drejtë ta ndërmarrë një veprim të këtillë kur çështja ende nuk ka marrë epilog gjyqësor. Inspektorati komunal nga ana tjetër thotë se poseduesi i objektit të përkohshëm është paralajmëruar për largimin e objektit ...
image
Skuterët, problem edhe për policinë
Në shumicën e rasteve, motoçikletat dhe me theks të veçantë skuterët drejtohen nga adoleshentë, të cilat thuajse aspak nuk janë të përgatitur dhe pajisur me leje të posaçme për drejtimin e tyre. Krahas motoçikletave personale, shumica e të rinjve deri te motoçikletat vinë duke i marrë me qira për orë të caktuara, nga firma të caktuara të cilat ushtrojnë veprimtarinë e tyre në të zezë...
image
Ndërtohen trotuare dhe rrugica në Pitarnicë
Ndërtimi i trotuareve në të dyja anët e rrugës kryesore të lagjes Pitarnica si dhe shtrimi me bekatona e dy rrugicave, ka qenë arsyeja e...
image
Prokurori special pas 17 gushtit
“Unë shpresoj se palët do të gjejnë një zgjidhje, por nëse është e nevojshme, ne mund të ndihmojë përsëri. Çështja e dytë e rëndësishme është data 20 tetor kur duhet të emërohen dy ministrat e rinj dhe pesë zëvendësministra. Më kritike është për tu zgjidhur Ministri i Punëve të Brendshme”, është shprehur Orav...
image
Ivanov i ka pranuar letrat akreditive të ambasadorëve të Shqipërisë, BeH-së dhe të Lituanisë
Presidenti i Republikës së Maqedonisë, Gjorge Ivanov sot në Ohër i pranoi letrat kredenciale të ambasadorëve të sapoemëruar të Republikës së Shqipërisë, Bosnjë e Hercegovinës...
image
Ndalesa për lëvizje në pyje deri më 5 gusht, dënimet 2.000 euro
Ministria e Bujqësisë, Pylltarisë dhe Ekonomisë së Ujërave (MBPEU) i përkujton qytetarët se ende është në fuqi kufizimi për lëvizje në pyje dhe zonat pyjore. Kufizimi...
Next
Arkivi
first first Gusht, 2015 first first
Di Ma Enj Pr Sht
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
Arkivi sipas gazetareve
Tag
Ska asnjë tag